31 Octombrie – Ziua Internationala a Marii Negre

Stiai ca astazi este Ziua Internationala a Marii Negre?
Pentru a-i sarbatori frumusetea si impotanta ne-am gandit sa va enumeram cateva din cele mai uimitoare lucruri despre Marea Neagra.

1. De ce este Marea Neagră numită Marea Neagră?

Una dintre cele mai bune și puțin cunoscute fapte ale Mării Negre este originea numelui său, care rămâne neclar. Există diferite teorii cu privire la modul în care această mare trebuie să fie numită de acest nume special. Teoriile sugerează că, înainte de a fi numit Marea Neagră, corpul apei a fost numit "Marea neospitalieră", mai ales datorită prezenței triburilor sălbatice pe malurile sale. Odată ce grecii au preluat țărmurile, numele a fost schimbat la "ospitalier". Există, de asemenea, referințe care spun că marea a fost numită "Marea" pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, această mare a primit numeroase nume de-a lungul secolelor de către oameni diferiți, dar acest nume special se întâmplă să fie cel mai faimos, considerat a fi dat de turci în vremurile medievale. Documentele istorice sugerează că, în perioada Imperiului Otoman, Marea Neagră a fost numită nume precum Bahr-e Siyah sau Karadeniz, ceea ce înseamnă "Marea Neagră" în turcii otomane.

Există mai multe ipoteze care sugerează mai multe motive în spatele originii numelui Mării Negre. Potrivit unui argument, furtunile din timpul iernii fac ca apa din Marea Neagra să pară neagră, conducând marinarii să o numească Marea Neagră. O altă teorie a sugerat că obiectele care se îneacă în apă primesc nămol negru acoperind după o anumită perioadă de timp. Descoperirea unor astfel de elemente peste mare ar fi devenit un motiv în spatele numelui său.

2. Există vreo viață în Marea Neagră?

Unul dintre cele mai fascinante lucruri despre Marea Neagră este apa anoxică. Exact, există o lipsă semnificativă de oxigen în apă. Marea Neagră se întâmplă să fie cel mai mare corp de apă cu un bazin meromictic, ceea ce înseamnă că mișcarea apei dintre straturile inferioare și superioare ale mării este un fenomen rar întâlnit oriunde în lume. Aceasta face o diferență considerabilă de temperatură între aceste straturi, împreună cu faptul că straturile inferioare sunt absolut libere de oxigen și, prin urmare, inactive.

În același timp, Marea Neagră primește apă dulce din râuri și precipitații. Cu toate acestea, Marea Neagră mărturisește doar transferul de apă cu Marea Mediterană. Dat fiind că transferul are loc în Bosfor și Dardanele, fluxul de apă densă din Marea Mediterană are loc în partea de jos a bazinului, în timp ce scurgerea apelor de suprafață din Marea Neagră are loc aproape de suprafața bazinului. Deoarece amestecul este foarte scăzut între cele două straturi de apă din Marea Neagră, viața marină nu poate supraviețui în zona anoxică a Mării Negre. Numai apele de suprafață bogate în oxigen din Marea Neagră susțin viața marină.

3. Punctul de aterizare al chivotului lui Noe?

Potrivit unui număr de geologi marini, Marea Neagră a fost un lac de apă dulce în urmă cu aproximativ 7000 de ani, înainte ca o creștere a apei în Marea Mediterană să fi cauzat intrarea apei sărate în lac. În conformitate cu această teorie, mulți susțin că așa-numitul inundații reprezintă inundațiile catastrofale menționate în povestirea Arca lui Noe din Biblie. Povestirile susțin că chivotul din Noha a venit să se odihnească pe versanții muntelui Ararat din Turcia, odată ce inundația sa încheiat. Din când în când, arheologii marini au susținut în sprijinul și împotriva acestor afirmații. Cu toate acestea, din cauza lipsei de dovezi științifice credibile, această istorie particulară a Mării Negre rămâne un subiect de dezbatere.

4. O destinație preferată pentru croaziere?

În ciuda tuturor misterelor legate de Marea Neagră, rămâne faptul că acest corp interior de apă este o destinație de vacanță majoră pe tot parcursul anului. Cu munții înalți și coastele frumoase, țările de pe țărmurile Mării Negre devin acasă iubitorii de marină și de vacanță. În plus față de frumusețea sa, importanța istorică și arheologică a Mării Negre a salutat, de asemenea, un număr corect de nave de croazieră în fiecare an în regiune.

Puteti citi articolul integral aici.

5. Muzeu subacvatic in Marea Neagra
La circa 100 de metri de cel mai vestic punct al Crimeii, la o adancime de 10 - 12 metri, in Marea Neagra, se afla un muzeu unic, subacvatic.

Sub apa stau circa 50 de sculpturi si busturi, majoritatea ale unor fosti lideri soviectici, cum ar fi Lenin sau Stalin. Turistii echipati in costume de scafandru pot vedea insa si replici ale Turnului Eiffel sau ale unor obiective turistice din Londra.

Cand apa e limpede, vizibilitatea poate depasi chiar noua metri, informeaza Atlas Obscura. In plus, muzeul din Marea Neagra e vizibil si de sus.

Numita "Aleea Liderilor", aceasta a fost creata in 1992 de scafandrul Vladimir Broumenski, originar din Donetk, informeaza si Amusing Planet. URSS-ul abia cazuse si o gramada de statui si busturi ale liderilor sovietici fusesera date jos de pe socluri de multimea de oameni doritoare sa lase in urma trecutul.

Cateva dintre acestea au ajuns in "Parcul eroilor cazuti", din Moscova, iar altele au fost scufundate aici. De atunci, insa, muzeul s-a extins constant, devenind un loc preferat de turisti pentru scufundari.
Puteti citi articolul integral aici