Autoevaluarea competentelor lingvistice

Din ce in ce mai des persoanele interesate in gasirea si obtinerea unui loc de munca in strainatate se infrunta cu situatia in care angajatorii tin cu strictete la cunoasterea unei limbi straine. Fie ca vorbim de un nivel A2 sau C1, candidatii trebuie inainte de toate sa stie cum sa isi delimiteze si sa se incadreze la anumit nivel, fiind nevoiti astfel sa inteleaga exact ce anume cere un angajator atunci cand mentioneaza cunoasterea limbii respective la un oricare nivel. Motiv pentru care, ne-am gandit sa venim in ajutorul candidatilor nostri cu o scurta explicatie in acest sens.

CARE SUNT COMPETENTELE LINGVISTICE SI DE COMUNICARE SI CUM SE DEFINESC SI EVALUEAZA ACESTEA?

Cu siguranta sunteti familiarizati cu denumirea propriu-zisa de A1,A2,B1,B2,C1,C2 - insa ce inseamna mai exact acesti termeni?

A - Utilizator elementar/de baza:

  • A1 - Nivel incepator sau introductiv
  • A2 - Nivel intermediar sau de supravietuire

B - Utilizator independent:

  • B1 - Nivel prag sau independent
  • B2 - Nivel avansat sau independent

C - Utilizator experimentat:

  • C1 - Nivel autonom
  • C2 - Nivel de maiestrie sau perfectiune

Indiferent de domeniul de activitate, industrial, medical, auto, IT, competentele lingvistice si de comunicare sunt aceleasi. Insa cum anume se definesc acestea? De regula incadrarea vizeaza factori precum:

  • receptarea orala a mesajelor - in momentul in care angajatorul sau recrutantul va adreseaza cateva intrebari in limba respectiva, dumneavoastra aveti capacitatea de a intelege;
  • citirea si intelegerea textelor - abilitatea de a citi un text (eventual contract) in  limba ceruta si implicit intelegerea acestuia;
  • comunicarea orala - in momentul in care veti fi contactat telefonic sau pe skype de catre angajator si acestia vor discuta cu dvs., spre exemplu, in limba engleza, dumneavoastra aveti capacitatea de a intelege ceea ce vi se comunica si implicit de a raspunde;
  • comunicarea in scris - de regula, acest factor este necesar candidatior interesati de domenii precum: Medical, IT, etc unde aceasta cerinta este stricta si face parte din descrierea job-ului.

Conform Cadrului European Comun de Referinta:

  1. UTILIZATORUL ELEMENTAR A1 - Poate sa inteleaga si sa utilizeze expresiile familiate si cotidiene, precum si enunturi foarte simple care vizeaza satisfacerea nevoilor concrete. Poate sa se prezinte sau sa prezinte pe cineva, poate sa-i puna intrebari unei persoane privitor la ea, de exemplu, despre locul de trai, relatiile, lucrurile care-i apartin, etc. Poate sa raspunda la acelasi fel de intrebari. Poate sa comunice intr-un mod simplu, daca interlocutorul vorbeste lent si clar si este cooperativ.
  2. UTILIZATORUL ELEMENTAR A2 - Poate sa inteleaga fraze izolate si expresii folosite frecvent care tin de domeniile prioritatilor sale nemijlocite (de exemplu, informatii personale si familiale, simple, cumparaturi, anturajul apropiat, munca). Poate sa comunice in cadrul unor sarcini simple si obisnuite care nu cer decat un schimb de informatii simplu si direct despre subiecte familiare si obisnuite. Poate sa descrie cu mijloace simple studiile sale, anturajul sau apropiat si sa evoce subiecte care corespund nevoilor sale imediate.
  3. UTILIZATORUL INDEPENDENT B1 - Poate sa foloseasca elementele esentiale cand este folosit un limbaj clar si standard si cand este vorba despre lucruri familiare privitor la munca, scoala, timpul liber, etc. Poate sa produca un discurs simplu si coerent despre subiecte familiare din domeniile sale de interes. Poate sa relateze un eveniment, o experienta, poate sa descrie un scop si sa expuna pe scurt motivele sau explicatiile unui proiect sau ale unei idei.
  4. UTILIZATORUL INDEPENDENT B2 - Poate sa inteleaga continutul esential al subiectelor cocrete sau abstracte intr-un text complex, inclusiv al unei discutii tehnice privitor la specialitatea sa. Poate sa comunice cu un anumite grad de spontaneitate si fluenta, incat conversatia cu un locutor nativ sa fie lipsita de tensiune pentru ambii interlocutori. Poate sa exprime cu claritate si detaliat asupra unei game largi de subiecte, poate sa-si expuna parerea asupra unui subiect de actualitate si sa expuna avantajele si inconvenientele diferitelor posibilitati.
  5. UTILIZATORUL EXPERIMENTAT C1 - Poate sa inteleaga o gama larga de texte lungi si complicate si sa sesizeze semnificatiile implicite. Poate sa se exprime spontan si fluent, fara a fi obligat sa-si caute cuvintele. Poate sa utilizeze limba cu eficacitate in viata sociala, profesionala sau academica. Poate sa se exprime pe marginea unor subiecte complexe cu claritate, intr-un mod bine structurat si sa controleze instrumentele de organizare, structurare si coeziune ale discursului.
  6. UTILIZATORUL EXPERIMENTAT C2 - Poate sa inteleaga practic fara efort tot ceea ce citeste au aude. Poate sa restituie anumite fapte si argumente din diverse surse scrise sau orale rezumandu-le in mod coerent. Poate sa exprime spontan fluent si cu precizie si sa distinga nuantele fine de sens ale subiectelor complexe.

Speram ca am venit in ajutorul dumneavoastra si ca va va fi mult mai usor pe viitor in momentul in care fie vi se prezinta o oferta de munca, fie trebuie sa va pregatiti pentru a ajunge la un anumit nivel.